خواص دمنوش آویشن و عسل

9 خواص دمنوش آویشن و عسل + طرز تهیه و مصرف

بسیاری از ما دمنوش آویشن و عسل را تجربه کرده‌ایم، بخصوص اگر سرماخورده باشید حتما به شما پیشنهاد شده است که برای رهایی از سرفه و گلو درد، از این دمنوش استفاده کنید. اما خواص دمنوش آویشن و عسل صرفا برای سرماخوردگی نیست و برای بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هم آویشن و هم عسل را می‌توان از جمله مهمترین مواد در طب سنتی دانست که برای بیماری‌های زیادی تجویز می‌شود اما ترکیب این دو ماده در قالب دمنوش می‌تواند خواص به مراتب بیشتری برای ما داشته باشد.

ما پیشتر در مورد دمنوش رازیانه و عسل و همچنین دمنوش بابونه و عسل صحبت کردیم و گفتیم که یکی از بهترین و مفیدترین شیرین‌کننده‌ها برای انواع دمنوش، عسل طبیعی است. علاوه بر این عسل ضمن اینکه طعم مطبوعی به دمنوش شما می‌بخشد باعث می‌شود خواص دمنوش بهتر و بیشتر جذب شود.

اما پیش از آنکه به بررسی خواص دمنوش آویشن و عسل بپردازیم بهتر است کمی با گیاه آویشن آشنا شویم.

گیاه آویشن در یک نگاه

آویشن (Thyme) یا آزربه که در مناطق مختلف ایران با نام‌های دیگر چون اوشوم، اوشنوم، اوشه و … هم شناخته می‌شود، گیاهی است بوته‌ای که هم به صورت خودرو در دامنه کوه‌ها و هم به صورت کاشت شده، دیده می‌شود.

گیاه آویشن

در حدود ۲۱۵ گونه آویشن در دنیا وجود دارد که ۱۸ نوع آن در ایران نیز شناسایی شده است که برخی از آنها مختص ایران هستند.

مهمترین ترکیبات شیمیایی شناخته شده در آویشن را دو پلی فنول مهم به نام‌های تیمول و کارواکرول تشکیل می‌دهند که دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی ویژه هستند و همچین اثرات حفاظت نورونی، کبدی و کلیوی دارند.(+)

به همین دلیل از آویشن در بسیاری از صنایع از جمله صنایع غذایی و همچنین دارویی و بهداشتی به گونه‌های مختلف استفاده می‌شود.

به عنوان مثال در بسیاری از شربت‌های گیاهی ضد سرفه که در داروخانه‌ها وجود دارد از اسانس آویشن استفاده شده است. مانند شربت سینه تیمیان، شربت و قطره تیمکس، شربت دروزیل (ترکیب عصاره آویشن و عسل)

همانطور که گفتیم آویشن انواع مختلفی دارد که ما به اختصار در مورد دو نوع رایج آن صحبت خواهیم کرد.

۱. آویشن شیرازی

اگر چه آویشن شیرازی از نظر گیاه‌شناسی در دسته آویشن‌ها قرار نمی‌گیرد. اما به خاطر اینکه در بین ایرانیان به  آویشن شیرازی شهرت دارد، همه‌جا به همین نام معرفی می‌شود.

اثرات این گیاه تا حدودی شبیه آویشن، اما از آن ملایم تر است. این گیاه اثر ضد عفونی‌کنندگی دارد و چرک گلو و ریه‌ها را از بین می‌برد.

همچنین این گیاه برای تقویت معده و رفع درد کاربرد دارد. در بلوچستان نیز از آویشن شیرازی خشک شده، جوشانده‌ای جهت رفع تب در بیماری تیفوس درست می‌کنند.

علاوه براین، خیسانده‌ی این گیاه در آب برای رفع ناراحتی‌های قلبی به صورت ناشتا نیز استفاده می‌شود.

آویشن معمولی ( آویشن باغی)

بخش زیادی از آویشن موجود در عطاری‌ها از نوع آویشن باغی است که به صورت کاشت شده به دست می‌آید.

دم کرده‌ی این گیاه، چای مطبوعی است که با عفونت‌های تنفسی مقابله می‌کند. چای آویشن باغی همراه با یک قاشق عسل یا بدون آن، نوعی روش درمان خانگی بسیار عالی برای مشکلات گوش، گلو و بینی از جمله سرماخوردگی، زکام، سینوزیت،التهاب لوزه است.

آویشن باغی به درمان همه‌ی حالات سرفه و مشکلات ریوی کمک می‌کند و داروی ارزشمندی برای آسم و سیاه سرفه است. برای اثربخشی بیشتر بهتر است این چای را ابتدا غرغره کنید و سپس قورت دهید.

خواص آویشن و عسل برای مشکلات مختلف

ما پیش‌تر در مطلب خواص عسل آویشن به برخی از خواص عسل آویشن پرداختیم. عسلی که به نوعی هم خواص آویشن و هم عسل را در خود دارد. در این مطلب اما قصد داریم تا به برخی از خواص دمنوش آویشن و عسل پردازیم.

۱. کاهش فشار خون و کلسترول

یکی از خواص مهم دمنوش آویشن و عسل تاثیر آن بر روی سلامت قلب، به ویژه در کاهش فشار خون و کلسترول است. همانطور که در مطلب خواص عسل بیان کردیم، عسل می‌تواند به کاهش فشار خون و همچنین کاهش کلسترول‌های مضر و در نتیجه‌ی آن جلوگیری از بروز آسیب‌های قلبی کمک کننده باشد.

از طرف دیگر برخی مطالعات نشان داده است که آویشن نیز می‌تواند به کاهش فشار خون و همچنین کاهش کلسترول‌های بد کمک کند و باعث سلامت قلب ما شود.(+)

دمنوش آویشن و عسل برای کاهش فشار خون

در نتیجه استفاده از دمنوش آویشن و عسل می‌تواند تا حد خوبی شما را از ریسک بیمار‌های قلبی و عروقی در امان نگه دارد.

۲. دمنوش آویشن و عسل برای مبارزه با سرطان

همانطور که گفتیم آویشن دارای دو فنول اساسی به نام‌های تیمول و کارواکرول است که خواص آنتی اکسیدانی ویژه‌ای دارند و از بدن در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که کارواکرول مانع از تکثیر و انتشار سلول‌های سرطان روده می‌شود. همچنین برخی تحقیقات نشان می‌دهد که آویشن تاثیر مثبتی بر روی سرطان سینه دارد. این گیاه با افزایش احتمال مرگ سلول‌های سرطانی اثرات مثبتی بر درمان سرطان سینه دارد.

از طرف دیگر تحقیقات زیادی (اما نه به طور وسیع) برای شناسایی تاثیر عسل بر روی سرطان‌های مختلفی چون سرطان سینه، کبد، روده، استخوان و همچنین سرطان پروستات انجام شده است که نشان می‌دهد مصرف عسل می‌توان باعث پیشگیری از عامل‌های سرطان‌زا و حتی در بعضی موارد بهبود آن‌ها شود.

همچنین همانطور که در مطلب خواص ژل رویال گفتیم، ژل رویال نیز که یکی دیگر از فرآورده‌های مهم زنبور عسل است می‌تواند برای بهبود سرطان به ویژه برای بهبود عوارض بعد از شیمی‌درمانی بسیار موثر عمل کند.          

۳. درمانی برای برونشیت (ذات الریه، سینه پهلو)

همانطور که در ابتدای این مطلب عنوان کردیم یکی از مهمترین خواص آویشن و عسل تاثیر آن بر روی ناراحتی‌های تنفسی مانند، سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و … است.

هم آویشن و هم عسل هر دو به خاطر داشتن فلاونوئید‌های مختلف به بهبود سرفه و گلودرد ناشی از بیماری‌های تنفسی کمک می‌کنند.

مصرف عسل باعث می‌شود مجاری تنفسی افراد هیدارته شود و سرفه و گلودرد آنها را تسکین دهد. از طرف دیگر هم آویشن و هم عسل با عفونت‌های باکتریایی مقابله می‌کنند و به این شکل به درمان و بهبود بیماری کمک می‌کنند.

در تحقیقی که در آلمان و بر روی دوگروه از بیماران انجام شد. گروه اول داروی ترکیبی از آویشن را استفاده کردند، و گروه دوم از دارو نما استفاده کردند.

نتیجه این تحقیق نشان داد که سرفه‌ی گروه تحت درمان با آویشن ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد و این کاهش دو روز جلوتر از گروه دارونما صورت گرفت. که علت آن را به مقدار قابل توجه کارواکرول موجود در آویشن مرتبط می‌دانند.

خرید عسل طبیعی از زنبوردار
خرید عسل طبیعی از زنبوردار

۴. تقویت سیستم ایمنی بدن

یکی دیگر از خواص دمنوش آویشن و عسل خاصیت آن برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. تقویت سیستم ایمنی بدن از آن رو مهم است که باعث می‌شود بدن ما در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت شود.

هم آویشن و هم عسل دارای خواص ضدالتهابی، آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی هستند که به واسطه ویتامین‌ها و آنزیم‌های موجود در آنهاست. همین خواص باعث تقویت سیستم ایمنی بدن ما می‌شود و از بسیاری از بیمارها ما را در امان نگه می‌دارد.

تقویت سیستم ایمنی بدن با دمنوش آویشن و عسل

در نتیجه توصیه می‌شود که به صورت منظم برای تقویت سیستم ایمنی خود از دمنوش آویشن و عسل استفاده کنید.

۵. بهبود و درمان مشکلات قلبی و عروقی

اکسیداسیون و تجمع لیپیدها باعث رسوب آنها در دیوار شریان‌های خون می‌شود. این در حالی است که خواص آنتی اکسیدانی عسل و آویشن باعث جلوگیری از اکسیداسیون لیپوپروتئین‌ و رسوب آن در دیواره رگ‌ها می‌شود و به این طریق از انسداد عروق که عامل اصلی سکته‌های قلبی است جلوگیری می‌شود.

بسیاری از خواص آنتی اکسیدانی آویشن را به تیمول و کارواکرول و خواص آنتی اکسیدانی عسل را به آنزیم‌ها و فنول‌های موجود در آن مرتبط می‌دانند.

۶. بهبود عفونت لثه

همانطور که در مطلب درمان عفونت لثه با عسل گفتیم، عسل طبیعی به دلیل خواص ضدباکتریایی ویژه‌ای که دارد می‌تواند به بهبود عفونت لثه کمک کند.

از طرف دیگر نیز آویشن هم دارای خواص ضدباکتریایی و ضد التهابی ویژه‌ای است که می‌تواند به تسکین عفونت لثه شما کمک کند.

در نتیجه استفاده از دمنوش آویشن و عسل به عنوان یک چای خوش طعم در طول روز نه تنها می‌تواند شما را سرحال کند بلکه بسیاری از عفونت‌ها و التهابات موجود در بدن را نیز از بین می‌برد.

۷. کاهش دردهای قاعدگی

قاعدگی دردناک اولیه یکی از مشکلات شایع در بین زنان است که بسیاری از افراد با آن دسته پنجه نرم می‌کنند.

این در حالی است که هم آویشن و هم عسل هر دو می‌توانند جایگزینی مناسب برای داروهای شیمیایی باشند و به کاهش اینگونه دردها در زنان کمک کنند.

در مطالعه‌ای که در دانشگاه علوم پزشکی کاشان بر روی نقش عسل خالص و عسل ناخالص بر روی درد قاعدگی اولیه انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که عسل می‌تواند باعث باز شدن دهانه مویرگ‌ها و عروق شود و به این ترتیب به کنترل خونریزی قاعدگی کمک کند. (+)

دمنوش آویشن و عسل برای قاعدگی

از طرف دیگر مطالعه‌ای که در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد نشان می‌دهد که آویشن می‌تواند به کاهش دردهای قاعدگی کمک کند و اثری شبیه به مفنامیک اسید برای کاهش دردهای قاعدگی اولیه داشته باشد.(+)

در نتیجه نوشیدن دو تا سه فنجان دمنوش آویشن و عسل هنگام بروز این دردها در خانم‌ها می‌تواند تاثیرات مثبتی برای کاهش درد آنها داشته باشد.

۸. بهبود افسردگی و پارکینسون

یکی دیگر از خواص آویشن و عسل احتمال بهبود بیماران مبتلا به افسردگی و پارکینسون است. البته بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه به صورت آزمایشگاهی بوده است.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۰ توسط Melo انجام شد نشان داد که کارواکرول موجود در آویشن باعث افزایش سطح دوپامین در بدن می‌شود و به این ترتیب باعث بهبود رفتاری و همچنین کاهش افسردگی می‌شود.

همچنین کارواکرول به خاطر نقش آنتی اکسیدانی ویژه‌ای که دارد باعث کاهش مرگ نورن‌های مغزی و جلوگیری از پیشرفت پارکینسون می‌شود.

از طرف دیگر عسل سرشار از قند‌های ساده‌ای مثل گلوکز است که برای کار سلول‌های عصبی بسیار حیاتی است. این قند‌ها به سرعت وارد جریان خون می‌شوند و باعث آرامش و کاهش اختلالات عصبی می‌شوند.

۹. پیشگیری و درمان کم خونی

کم خونی یکی از مشکلات رایج در بین افراد و به ویژه خانم‌ها است که با شاخص هموگلوبین پایین‌تر از ۱۲ در خانم‌ها و پایین‌تر از ۱۴ در آقایان مشخص می‌شود.

از طرفی بخش زیادی از کم خونی موجود در افراد به علت کمبود آهن در رژیم غذایی است که باعث کاهش شاخص هموگلوبین و در نتیجه‌ آن کم خونی می‌شود.

این در حالی است که آویشن منبع عالی از آهن و منگنز است. همچنین دارای ویتامین K است که جذب آهن را بهبود می‌بخشد و به این ترتیب به بهبود کم خونی ناشی از فقر آهن کمک می‌کند.

از طرف دیگر عسل نیز دارای آهن، مس و منگنز است و می‌تواند بخشی هر چند کوچک از کمبود آهن را جبران کند.

در نتیجه استفاده از دمنوش آویشن و عسل به صورت منظم می‌تواند به بهبود کم خونی و فقر آهن در بلند مدت کمک کند.

عسل طبیعی اصل را با اطمینان از زنبوردار بخرید👇

۷۱۹,۰۰۰ تومان
۷۷۹,۰۰۰ تومان
۷۳۹,۰۰۰ تومان

طرز تهیه دمنوش آویشن و عسل

تهیه دمنوش آویشن و عسل بسیار ساده است و درست مانند درست کردن یک چای معمولی است اما باید چند نکته رعایت شود.

مواد لازم

  • یک قاشق چایخوری آویشن
  • یک فنجان آب
  • یک قاشق غذاخوری عسل

طرز تهیه و مصرف

برای درست کردن این دمنوش ابتدا کافی است آب را به جوش آورید سپس آویشن را داخل یک قوری بریزید و آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید در حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد.

پس از آن دمنوش آویشن را داخل یک فنجان بریزید و اجازه دهید خنک شود و بعد از آن عسل را به آن اضافه کنید و نوش جان کنید.

همانطور که در مطلب ۵ نوشیدنی گرم با عسل گفتیم، حل کردن عسل در یک ماده خیلی داغ باعث می‌شود بخش زیادی از خواص عسل از بین برود. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم پس از دم کشیدن آویشن کمی به آن اجازه دهید و پس از آن عسل را اضافه کنید تا از مزایای سلامتی آن بهرمند شوید.

از این دمنوش می‌توانید به صورت روزانه و روزی دو یا سه فنجان استفاده کنید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷۱ رای

3 دیدگاه برای “9 خواص دمنوش آویشن و عسل + طرز تهیه و مصرف

  1. نسیبه گفته:

    من برای حضم غذا از دمنوش آویشن عسل استفاده می کنم . جای خوردن آب وسط غذا و بعد از غذا ..از این دم نوش استفاده می کنم
    . راحت غذا رو حضم می کنه . اول ظرف هارو میشورم .اون خودش ۵ دقیقه طول می کشه .نماز هم ۵ دقیقه این ده دقیقه .جوش اومدن آب سماور برای دمنوش ۵ دقیقه این دقیقه . ۱۰ دقیقه هم برای دم کشیدن دمنوش کلهم ۳۵ دقیقه .به معدم اجازه استراحت می دم . که این خودش خیلی کمک می کنه
    دمنوش که آماده شد می خورم .سریع غذا رو حضم می کنه و در اصابت مزاج ویبوست هم کمک می کنه

سوال یا نظر خود را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *